Vad väljer du för dig i sommar?

Leave your thoughts

Innan du läser vidare – slut dina ögon, ta några andetag och tänk på ordet sommarlov. Vad får du för känsla i kroppen? Vilken minnen kommer upp? Och vad skulle du göra med din tid om du hade en hel sommar som bara var ett långt lov från alla “jag måste” och “jag borde”?

Den här veckan slutar mina barn skolan och jag blir fortfarande härligt rysig när jag tänker på skolavslutningar. Kommer i kontakt med känslan av en oändligt lång tidsrymd framför mig att bara vara. Doft av syrén och gräs. Den blomstertid nu kommer och Idas sommarvisa.

I mitt minne är alla mina barndoms somrar fyllda med sol, bad och lek. Kojor i skogen och skrapsår på knäna. En mamma i bakgrunden som fyller på med kanelbullar, jordgubbar och filmjölk med socker och kanel.

Jag minns hur jag ligger på rygg i gräset och ser molnen passera ovanför, ser hela världar växa fram och ändra skepnad. Stickigt gräs mot mina ben, en humla som surrar, en nyckelpiga som kryper på min hand och alla sommarens dofter.

Känslan av daggvått gräs under mina bara fötter en tidig sommarmorgon och ljuden av mamma som packade picknickkorgen för en dag på stranden. Tvätt som fladdrar i vinden. Förväntan som pirrar i magen.

Kanelbullar och Mariekex, blandade med knastriga sandkorn, som sköljs ner med mammas hemmagjorda saft. Ibland med smak av jordgubbar, andra gånger av fläder eller svarta vinbär. Salt vatten som torkar på min hud i solen.

Jag visste såklart ingenting om medveten närvaro eller om att fånga dagen, men det är just barnets totala närvaro som gjort att dessa minnen etsat sig fast så starkt i mitt minne. Säkert fanns det mycket mindre behagligt också – bråk med kompisar och syskon, getingstick, besvikelser över förväntningar som inte uppfylldes, föräldrar som tyckte tiden för läggdags passerats. Men det har förflyttats bakåt i en diffus dimma.

Jag vet såklart också att alla inte fått uppleva lika härliga somrar under sin uppväxt, att jag är priviligerad på så många sätt. Men det är aldrig för sent att skapa de sommarminnen som du vill bära med dig resten av livet. Att välja det som ger allra mest sommarkänsla i dig i dag och vara helt närvarande till det. Några av mina mest magiska somrar har jag upplevt som vuxen.

Jag minns sommaren med mitt första barn, som föddes en het junidag för 17 år sedan. Hur jag var obeskrivligt förälskad och kände att livet var komplett. Barnets pappa jobbade nära vår lilla lägenhet så han kom hem både på frukost och lunch och när han slutade för dagen tog vi bussen till Ribban eller promenerade till Pildammsparken eller Folkets Park. Låg i skuggan, ammade, åt glass och var så lycklig att det nästan gjorde ont.

Jag minns den första sommaren med min man Gaston. Hur orimligt varmt det var och hur obeskrivligt förälskad jag var. Vi åkte på festival, körde runt i Skåne och fikade på små caféer, badade nakna i havet och drack öl sena heta kvällar på Möllan. 

Gemensamt för de somrar jag minns starkast och klarast är att jag upplevde något helt nytt som gjorde det lättare för mig att vara närvarande och uppmärksam. Men också utan stora förändringar kan vi bestämma oss för att vi ska göra mer av det som verkligen gör oss lyckliga och öva oss på att vara riktigt närvarande.

För några veckor sedan gjorde vi en utmaning för större medveten närvaro i vardagen i min slutna Facebook-grupp HoliBeWe (varmt välkommen dit du också!). Jag har sammanställt de olika övningarna som du kan använda dig av i sommar för att verkligen uppleva och på djupet lagra de ljuvligaste ögonblicken. Du hittar den HÄR.

Jag har också gjort en lista med frågor du kan ställa dig själv för att komma i kontakt med vad du mest av allt längtar efter att få uppleva sommaren 2020. Du hittar den HÄR.

I nästa inlägg tänkte jag dela med mig av hur mina drömmar för sommaren 2020 ser ut. En sommar som för många av oss ser annorlunda ut än vi kanske föreställt oss och planerat för. Men tänk om det faktiskt öppnar upp en massa nya möjligheter att välja om! Att känna efter vad du verkligen, på djupet, längtar efter och välja just det. Vad väljer du då för dig i sommar?

Länkar:

Övningar för ökad närvaro i vardagen

Frågor att ställa dig för att skapa din bästa sommar 2020

Foto: Isabell N Wedin

Categorised in:

This post was written by Ulrika Wedin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *